Тензин Гяцо: Ще бъда последният Далай Лама или ще посоча в кого ще се преродя

Тензин Гяцо: Ще бъда последният Далай Лама или ще посоча в кого ще се преродя

Тензин Гяцо: Ще бъда последният Далай Лама или ще посоча в кого ще се преродя

Далай Лама заяви днес, че ако се прероди, ще остави подробни писмени инструкции за целия процес, предаде АР. Това обаче няма да се случи скоро, успокои той последователите си.

Тибетският духовен водач заяви, че когато наближи 90-те, ще се консултира с будистки учени, за да реши дали институцията на Далай Лама да бъде продължена и занапред. Днес той е на 76 години.

Изявлението бе направено след среща между 14-тия Далай Лама Тензин Гяцо и ръководителите на четирите тибетски будистки секти – първата след отказа му от политическата му роля по-рано тази година.

Китай отрича Далай Лама като сепаратист, но нобеловият лауреат настоява, че иска само по-голяма автономия за Тибет. Пекин не остави съмнения, че смята да се намеси сериозно в избора на следващия Далай Лама. Китайските власти вече избраха втория по ранг в тибетската духовна йерархия – Панчен Лама, като отхвърлиха кандидата, предложен от ламата в изгнание.

Тревогата, че китайската политика ще унищожи и опорочи институцията го накара да се замисли за прекъсване на древната система, според която всеки починал Далай Лама се преражда в тялото на момченце.

През май Гяцо официално напусна поста си като глава на тибетското правителство в изгнание и така се отказа от политическата власт, която той и предшествениците му упражняваха над Тибет в продължение на стотици години. И въпреки че остава духовен водач на местните будисти, решението му да абдикира бе една от най-големите кризи в общността, след като гоненията на Китай го накараха да избяга от Тибет през 1959 г. и да се засели в Индия.

Пекин настоява, че религиозните закони постановяват, че прероденият Далай Лама ще се роди в тибетски регион, който се контролира от Китай. Тензин Гяцо обаче заяви, че наследникът му ще се роди в изгнание и дори спомена, че може да го избере приживе, като това може да бъде дори жена.

Днес той изрично подчерта, че ако институцията на Далай Лама бъде продължена изобщо, той ще остави ясни писмени инструкции за това.

„Помнете, че, освен прераждането, което се установява с узаконени методи, не бива да се припознава и приема никой кандидат, избран по политически причини от когото и да било, включително от Китайската народна република”, заяви той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ